Tentoonstellingen Le-Grand-Hornu Agenda Onderwijs/animatie collections Praktische-informatie abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Aldo Bakker. Pause

retrospectieve Zondag 01 mei 2016 > Zondag 14 augustus 2016

Data
Van 1 mei tot 14 augustus 2016
plaats
Magasin aux foins
opening
Zaterdag 30 april 2016
om 18:00
kinderopening
Zaterdag 30 april 2016
om 17:00
reservaties :
+32 (0) 65 61 38 81
Share

Dit is de eerste grote retrospectieve gewijd aan de Nederlandse designer Aldo Bakker en het ogenblik ervoor lijkt goed gekozen.

Na vele jaren van geduldig toegepast onderzoek waarin zijn formeel universum zich op radicale manier ontwikkeld heeft, stapelt Aldo de projecten op, alleen of in samenwerking met de beste huizen (Georg Jensen, Puiforcat, Sèvres).

Als zoon van de ontwerpers Gijs Bakker en Emmy Van Leersum baadde hij heel zijn leven in een creatieve wereld die bewust vernieuwend en zelfs grensoverschrijdend was. Zelf werd hij gevormd in een juwelenatelier voordat hij zich vervolmaakte als autodidact. Zijn oeuvre omvat zowel objecten als kleine meubelstukken waarin het formele onderzoek primeert op elke andere overweging. Afkerig van zowel het functionalisme als het postmodernisme, of elke andere beweging of strekking, ontwikkelde Aldo Bakker een zeer persoonlijk vocabularium van vormen. Zijn objecten lijken vaak een eigen persoonlijkheid, een eigen karakter te hebben, alsof het ging om zelfstandige wezens. Vaak gevormd uit één enkele materie (keramiek, glas, hout, koper...) vertonen ze vriendelijke, organische vormen die vaak dicht bij het pictogram staan. Hun relatieve functionaliteit gaat gepaard met een dramatisering van het gebaar.

Openen, gieten, in de hand nemen... dat alles krijgt een omvang en onverwachte theatraliteit.

al(l)

Projecten met aluminium van Michael Young Zondag 31 januari 2016 > Zondag 29 mei 2016

Centre d'innovation et de design au Grand-Hornu
Tentoonstellingen 2016
Ceci n’est pas une copie Lionel Jadot. Mixed Grill Aldo Bakker. Pause al(l)
fr nl en
MAC'S Press Corner Partenaires Newsletter Facebook