Tentoonstellingen Le-Grand-Hornu Agenda Onderwijs/animatie collections Praktische-informatie abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Hors Pistes

Zondag 25 mei 2014 > Zondag 17 augustus 2014

DATa
Van 25 Mai t.e.m. 17 Augustus 2014
Plaats
Magasin aux foins
opening
Zaterdag 24 Mai om 18.00
Website
 www.horspistesproject.com
Share
Ter ere van de dertigste verjaardag van Grand-Hornu krijgen de thema’s erfgoed en overdracht alle verdiende aandacht. Het project Hors Pistes van de twee Franse designers Marie Douel en Amandine David belicht deze twee begrippen door ambachtslieden, designers, fotografen en grafische ontwerpers uit verschillende culturen samen te brengen.

Via workshops organiseert Hors Pistes creatieve ontmoetingen waarbij designers de kans krijgen om buitenlandse ambachtelijke technieken te ontdekken, en waarbij ambachtslieden hun knowhow kunnen opwaarderen door een diversificatie van toepassingen. Deze workshops stimuleren de overdracht van knowhow tussen de beroepen en stellen een nieuwe invulling van de traditionele vaardigheden voor. Zo roepen ze ook de vraag op van het erfgoed en de toekomst van de ambachtelijke technieken.
Voor de eerste editie streek Hors Pistes neer in Ouagadougou van 1 september tot 15 oktober 2013. Vijfenveertig dagen lang werkten Europese designers en Burkinese ambachtslieden samen en maakten objecten waarin hun knowhow gecombineerd werd. In de loop van die 45 dagen gaf het leven in de ateliers afwisselend aanleiding tot vreugde als de objecten vorm kregen en uit de aarde tevoorschijn kwamen, frustraties als de techniek niet afgestemd raakte op de beschikbare tijd, een beetje magie als het materiaal zelf al de richting aangaf van een project. Het resultaat bevindt zich op het kruispunt tussen twee culturen: vermengd, onwaarschijnlijk. De tentoonstelling in Grand-Hornu zal het uitwisselingsproces voorstellen én de objecten, foto’s en seriegrafieën die uit deze eerste ervaring met Hors Pistes zijn gekomen.

Tranches de vie

Sofie Lachaert + Luc d’Hanis Zondag 27 april 2014 > Zondag 17 augustus 2014

Centre d'innovation et de design au Grand-Hornu
Tentoonstellingen 2014
Le Labo des Héritiers Linking parts Hors Pistes Tranches de vie Alvar Aalto
fr nl en
MAC'S Press Corner Partenaires Newsletter Facebook