Tentoonstellingen Le-Grand-Hornu Agenda Onderwijs/animatie collections Praktische-informatie abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Hors pistes

Ontmoetingen in Groenland Zondag 03 februari 2019 > Zondag 19 mei 2019

DATA
Van 3 februari to 19 Mei 2019
PLAATSEN
Atrium en Lampisterie
OPENING
Zaterdag 16 februari om 18u
KINDEROPENING
Zaterdag 16 februari om 17u
reserveringen: 
+32 (0)65 61 39 02
reservations@grand-hornu.be

Share

Hors Pistes, opgericht in 2013, organiseert residenties en uitwisselingen tussen ambachtslieden en ontwerpers uit de hele wereld. Een maand lang delen ze hun vaardigheden, kennis en cultuur. Ze doorbreken hun werkgewoonten, experimenteren samen en laten zich inspireren door de aard van de omgeving. De residenties stimuleren het doorgeven van ambachtelijke vaardigheden en stellen het verleden en toekomst ervan aan de orde door nieuwe toepassingen van traditionele technieken voor te stellen. 


Ver van de gebaande paden bevraagt Hors Pistes als een echt trans-disciplinair laboratorium de gangbare productiewijzen door nieuwe creatieve processen uit te vinden. In 2014 verwelkomde het CID de eerste Hors-Piste Ouagadougou. In 2019 ontvangt het als eerste museum de derde editie van het project: Hors Pistes - Ontmoetingen in Groenland. Deze nieuwe residentie vond plaats in Nuuk, de hofdstad van Groenland, een eiland met beperkte natuurlijke hulpbronnen en een grimmig klimaat.


De er beoefende ambachtelijke technieken houden rekening met deze geografische beperkingen. De cultuur van de Inuit is het resultaat van het gebied dat ze bewonen. De ambachtslieden vinden hun inspiratie in de natuur en werken met materialen als steen, hout, aarde, wol, en de huiden en botten van de dieren waarop ze jagen. De culturele tradities van de Inuit, die in de vorige eeuw al aangetast werden door de verschillende contacten met het Westen, veranderen nu grondig onder invloed van de globalisering. Vroeger waren de visserij en de jacht van essentieel belang om te overleven, maar nu wordt er steeds minder gevist en gejaagd, wat directe gevolgen heeft voor aanverwante ambachten zoals het bewerken van dierenhuiden of het maken van kajaks. 


De tentoonstelling "Hors Pistes - Ontmoetingen in Groenland" nodigt u uit om het Groenlands vakmanschap te ontdekken, waarbij de mens centraal komt te staan in de uitwisselingen met Groenland. Experimenten, prototypes en objecten die het resultaat zijn van het onderzoek dat tijdens de residentie werd uitgevoerd, vertellen over het unieke karakter van elke ontmoeting. De tentoonstelling deelt ook de verhalen die in deze context ontstonden en die verteld worden door een redactieteam.

Nature Morte/Nature Vivante

Zondag 24 november 2019 > Zondag 08 maart

Centre d'innovation et de design au Grand-Hornu
Tentoonstellingen 2019
Nature Morte/Nature Vivante PLAETENS FONDS. VAN SCHADUW NAAR LICHT Design on Air Ontwerpen met glas Hors pistes
fr nl en
MAC'S Press Corner Partenaires Newsletter Facebook