Tentoonstellingen Le-Grand-Hornu Agenda Onderwijs/animatie collections Praktische-informatie abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

L'usage des jours

365 objecten in keramiek Zondag 29 april 2012 > Zondag 16 september 2012

DATUMS
Van 29 April tot 16 September 2012
Plaats
Magasin aux foins
Link
www.usagedesjours.com
Share

Van 21 september 2009 tot 20 september 2010 heeft de designer Guillaume Bardet gedurende een heel jaar elke dag een intiem object getekend. In het verlengde van deze « artistieke en menselijke performance » heeft hij er, in de herfst van 2010, de uitvoering van verzorgd met veertien pottenbakkers uit het pays de Dieulefit, in de Drôme, een regio waarnaar hij is verhuisd om de Parijse drukte te ontsnappen. Er zijn echter twee uitzonderingen: de kleinste stukken, de «zaksculpturen », werden gemaakt in porselein van Sèvres en de «monumentale sculpturen» door Céralep, een fabrikant van industrieel keramiek met elektriciteit uit de Drôme.

Uit deze fantastische persoonlijke uitdaging die hem heeft geleid tot een haast introspectieve benadering als een monnik in 2009 en die vervolgens werd verdergezet met medewerkers in 2010, ontstonden 365 keramiekstukken die het onderwerp zijn van een solotentoonstelling van een nieuw genre dat wordt voorgesteld in verschillende musea en tentoonstellingsruimtes die partner zijn van dit verbazingwekkende initiatief.

Het idee om 365 intieme objecten te maken over een periode van een jaar was bedoeld om die twee passionerende periodes van het werk haast maniakaal te vermenigvuldigen. Door elke dag een object te creëren heeft Bardet zo een ingrijpende verandering van het creatieproces doorleefd, dat werd versneld om een nieuw formeel alfabet te ontdekken. Of zo de grenzen van zijn eigen taal te verzetten om dieper te kunnen graven...


Als hij aardewerk heeft gekozen (faïence, grès, porselein) als enige materiaal om het totaal van de 365 objecten te realiseren, is het niet alleen omdat Guillaume Bardet in Dieulefit leeft, de regio van de pottenbakkers en het keramiek, maar ook omdat hij op jonge leeftijd veel heeft geboetseerd en dankzij het aardewerk zijn liefde voor de vorm heeft begrepen en weten te integreren.

Guillaume Bardet had overtuiging, passie, enthousiasme en energie om rond zich mannen, vrouwen, bedrijven en instellingen te scharen die aanvaard hebben om gedurende meer dan twee jaar dit menselijke en creatieve avontuur met hem te delen. Er was ook lef en talent van de designer nodig die aanvaardt zich bloot te geven, zijn zwaktes te tonen, zijn onzekerheden, aarzelingen, zekerheden, en zijn verbeelding om zo, zonder toegeving noch spijt, het resultaat van zijn formele en esthetische onderzoek samen te brengen.

Zondag 18 maart 2012 > Zondag 27 mei 2012

Centre d'innovation et de design au Grand-Hornu
Tentoonstellingen 2012
Mathieu Lehanneur Space Oddity Claude Aïello Meisenthal L'usage des jours
fr nl en
MAC'S Press Corner Partenaires Newsletter Facebook