Tentoonstellingen Le-Grand-Hornu Agenda Onderwijs/animatie collections Praktische-informatie abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Meisenthal

Het heilig vuur Zondag 24 juni 2012 > Zondag 07 oktober 2012

DATa
Van 24 Juni tot 07 October 2012
Plaats
Magasin aux foins
OPENING
Zaterdag 23 Juni om 18.30
Link
www.ciav-meisenthal.fr
Share

De glasfabriek van Meisenthal wordt in 1704 opgericht in de Vosges du Nord, in het oosten van Frankrijk. Ze produceert tientallen miljoenen gebruiksglas. Tussen 1867 en 1894 fungeert de glasfabriek als laboratorium van Émile Gallé, directeur van de School van Nancy, die er ongeziene technische en artistieke onderzoeken uitvoert en zo Meisenthal het statuut verleent van «wieg van Art Nouveau glas». De productie eenheid overleeft wereldconflicten maar, doordat het niet overschakelt naar een modernisatie van de productiemiddelen, gaat ten onder op de vooravond van de jaren 70. De fabriek, die 650 man personeel telt, sluit haar deuren op 31 december 1969.


In 1983, ontstaat het Musée du Verre van Meisenthal, wat getuigt van het creatieve avontuur van de glasfabriek. In 1992 wordt, op het braakland, het Centre International d’Art Verrier (CIAV) opgericht en wordt een eerste oven opnieuw aangestoken.


Het CIAV heeft vanaf het prille begin de ambitie gehad om de traditionele glasproductie opnieuw in ere te herstellen. Zodoende werken, volgens verschillende manieren van samenwerking, hedendaagse ontwerpers, zowel gevestigde als opkomende namen (kunstenaars, designers, studenten van kunstscholen …), eensgezind met de glasblazers, herinterpreteren hun savoir-faire en brengen nieuwe verhalen over objecten op gang. CIAV heeft steeds de band tussen design en hedendaagse kunst onderhouden, waardoor hun meest uiteenlopende uitdrukkingen zowel kunnen putten uit de virtuositeit van de glasblazers als de erfenis van industriële processen. Na twintig jaar kruisingen, is het resultaat indrukwekkend: duizenden vormen, unieke stukken, ontwerpen, prototypes, micro reeksen, vraagstellingen … Uit elke ontmoeting volgt een nieuw verhaal.


De ambitie van deze tentoonstelling is om bezoekers objecten voor te stellen, samengebracht in een ruimte, die werden ontworpen door designers (in massaproductie) en werken (in unieke exemplaren, multiples of installaties) die werden bedacht door kunstenaars. Sommige stukken werden dan wel al voordien getoond door de kunstenaars (in galeries, kunstencentra of musea), ze zijn nooit eerder samen voorgesteld onder de vlag van CIAV. Dit initiatief vormt dus een belangrijk evenement in de geschiedenis van het centrum.


De stukken die worden vervaardigd in CIAV worden gekenmerkt door een grote diversiteit, en getuigen van de vitaliteit en creatieve vrijheid van de ontwerpers en kunstenaars die werden uitgenodigd om in het centrum aan de slag te gaan. Sommigen zijn vertrouwd geworden met de plaats. Sommigen hebben emblematisch werk gemaakt dat de geschiedenis van CIAV heeft gekenmerkt.

L'usage des jours

365 objecten in keramiek Zondag 29 april 2012 > Zondag 16 september 2012

Centre d'innovation et de design au Grand-Hornu
Tentoonstellingen 2012
Mathieu Lehanneur Space Oddity Claude Aïello Meisenthal L'usage des jours
fr nl en
MAC'S Press Corner Partenaires Newsletter Facebook