Tentoonstellingen Le-Grand-Hornu Agenda Onderwijs/animatie collections Praktische-informatie abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Nature Morte/Nature Vivante

Zondag 24 november > Zondag 08 maart 2020

DATA
Van 24 november to 08 maart 2020
PLAATSEN
CURATOR
Veerle Wenes, geassisteerd door Françoise Foulon en Ralph Collier
OPENING
Zaterdag 23 november om 18u
KINDEROPENING
Zaterdag 23 november om 17u
reserveringen: 
+32 (0)65 61 39 02
reservations@grand-hornu.be
Share

Het doel van het wetenschappelijk onderzoek is niet langer de natuur zelf, maar de natuur die ondervraagd wordt door de mens, en in die mate ontmoet de mens in feite zichzelf.


Werner Heisenberg 


Sinds het einde van de 17de eeuw gebruikt men in het Frans de term nature morte (stilleven) om dat domein van de schilderkunst aan te duiden dat de natuur op een sensuele manier weergeeft, en dat expliciet verwijst naar haar kwetsbaarheid, haar vergankelijkheid en indirect naar de ijdelheid van de menselijke tussenkomst in de elementen waaruit ze bestaat.

In de loop der tijd heeft het begrip zich uitgebreid tot elke levenloze assemblage die op een bepaalde manier georganiseerd is met een symbolische bedoeling en die een poëtische emotie moet oproepen.

In onze tijd, die "antropoceen" genoemd wordt, draagt de ondoordachte actie van de mens bij tot de vergankelijkheid van de natuur, ja tot de vernietiging ervan. Met dit duistere perspectief voor ogen krijgt de term nature morte zijn volle betekenis.

De natuur heeft echter een enorme regeneratieve kracht. Het werk van een groot aantal creatieve geesten stelt vragen, stimuleert of promoot de mechanismen die de natuur gebruikt om haar leven, reproductie en duurzaamheid te verzekeren. Elke toestand van de materie is in werkelijkheid slechts een momentopname van een lang en traag evolutieproces van transformatie, aggregatie, assimilatie, decompositie.... De natuur leeft !

In deze tentoonstelling, voorgesteld door het CID (Centrum voor Innovatie en Design), getuigen ontwerpers, architecten en kunstenaars van intens, concreet of experimenteel onderzoek dat de relatie tussen mens en natuur in vraag stelt door ecologie, wetenschap, moreel bewustzijn en artistieke creatie samen te brengen.

Nature morte/Nature vivante laat zien hoe de dubbelzinnige relatie tussen mens en natuur tegelijk pervers en inspirerend kan zijn.

Serial Eater

Food design Zondag 29 maart 2020 > Zondag 26 juli 2020

Centre d'innovation et de design au Grand-Hornu
Tentoonstellingen 2018
Benoît Deneufbourg
Tentoonstellingen 2019
Design on Air
Tentoonstellingen binnenkort
Nature Morte/Nature Vivante Serial Eater Plant Fever
fr nl en
MAC'S Press Corner Partenaires Newsletter Facebook