Tentoonstellingen Le-Grand-Hornu Agenda Onderwijs/animatie collections Praktische-informatie abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Ontwerpen met glas

De collectie van het Cirva Zondag 17 februari 2019 > Zondag 26 mei 2019

DATA
Van 17 februari to 26 Mei 2019
PLAATSEN
Écuries
OPENING
Zaterdag 16 februari om 18u
KINDEROPENING
Zaterdag 16 februari om 17u
reserveringen: 
+32 (0)65 61 39 02
reservations@grand-hornu.be

Share

"Glas isvaak de vijand van het mysterie”[1]. Walter Benjamin wijst op de dubbelzinnige doorzichtigheid van dit materiaal waarachter je je moeilijk kan verbergen. De dialectiek tussen schijnbare banaliteit en mogelijke transgressie ligt mee aan de grondslag van de missie van het Internationaal Centrum voor Onderzoek naar Glas en Plastische Kunsten, het Cirva, dat meer dan dertig jaar geleden in Marseille werd opgericht. De opdracht van dit laboratorium is om de relaties tussen kunst, design en glas te onderzoeken, via allerlei theoretische en praktische benaderingen en met hulp van de persoonlijke inzet van kunstenaars en ontwerpers die uitgenodigd worden om deel te nemen aan residenties voor onderzoek en creatie.


De tentoonstelling Ontwerpen met glas presenteert een belangrijke reeks experimenten met glas die in het Cirva uitgevoerd werden door ontwerpers met een zeer verschillende achtergrond, die verenigd werden dankzij de kans op een ontmoeting en voortdurende dialoog met een glasblazer / ambachtsman.


Een eerste deel van het parcours is gewijd aan de constructie van deobjecten die Andrea Branzi tussen 2001 en 2008 in het Cirva bedacht heeft, waarbij de relaties tussen huiselijke objecten, natuur en architectuur bevraagd worden.

Een meer formele en technische benadering van het materiaal wordt belicht aan de hand van het onderzoek van Sylvain Willenz (de collectie ShiftSpot lights en Block containers, 2011 / 2012) en van het verlichtingsproject ontwikkeld door het Franse duo Normal Studio (2013 / 2016) rond de afdrukken veroorzaakt doordegietmal. De nadruk ligt hier op de stappen van het werkproces die toelaten om het experimenteren te begrijpen.

Via het poëtische en narratieve universum van David Dubois gaat de tentoonstelling ook in op de vraag naar het toevalligeende beweging. Een reeks unieke stukken die staan-enmuurlamp combineren (Globes, 2014) creëren een landschap van licht dat zowel grafisch als qua sfeer werkt in de ruimte.


Sinds 2011 werken het Cirva en het festival Design Parade van de Villa Noailles in Hyères samendoor het creëren van een eenjarige residentiebeurs voor de winnaar van de wedstrijd. Die jonge ontwerper krijgt als opdracht om een vaas of een serie originele vazen te maken. Deze creaties dragen bij tot het verfraaien van de villa Noailles, zoals in de tijd van de mecenassen Charles en Marie-Laure de Noailles, estheten en bloemenliefhebbers. Dit prachtige staaltje van de modernistische architectuur, tussen 1923 en 1933 ontworpen door architect Robert Mallet-Stevens, blijft springlevend en hedendaags.


De scenografie van de tentoonstelling is toevertrouwd aan Normal Studio. Op basis van hun onderzoekservaring binnen het Cirva ontwierpen ze een kader om de verschillende werelden en functies te verbinden omzo Cirva's engagementop het gebied van designen creatiete belichten.[1]Walter Benjamin, «Expérience et pauvreté», Œuvres II, traduction de l’allemand Pierre Rush, Folio Essais, 2005.


Hors pistes

Ontmoetingen in Groenland Zondag 03 februari 2019 > Zondag 19 mei 2019

Centre d'innovation et de design au Grand-Hornu
Tentoonstellingen 2019
Nature Morte/Nature Vivante PLAETENS FONDS. VAN SCHADUW NAAR LICHT Design on Air Ontwerpen met glas Hors pistes
fr nl en
MAC'S Press Corner Partenaires Newsletter Facebook