Tentoonstellingen Le-Grand-Hornu Agenda Onderwijs/animatie collections Praktische-informatie abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Plant Fever

Naar een plant-gericht design Zondag 18 oktober > Zondag 14 februari 2021

CURATOR

Laura Drouet 

[Studio d-o-t-s]

SCENOGRAfie
Benoît Deneufbourg
GRAPHIC DESIGN
Matthieu Visentin
COöRDINATIe
Olivier Lacrouts
[Studio d-o-t-s]
DATa
Van 18 oktober 2020 tot 14 februari 2021
PLAats
Magasin aux Foins
OPENING
Zaterdag 17 oktober 2020 om 18u
COMMUNICATIEMANAGER

Massimo Di Emidio

massimo.di_emidio@hainaut.be
+32 (0)65 61 39 11

WEB LINK
Share

Een tentoonstelling over het verborgen potentieel van planten.

Eeuwenlang heeft onze inherente vervreemding van de natuur ons ervan weerhouden om het potentieel van planten als meer dan eenvoudige materialen of decoratieve objecten werkelijk te begrijpen. 


De voorbije jaren hebben nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen en filosofische benaderingen onze relatie met en planten echter een nieuwe vorm gegeven. Het dualisme tussen mens en natuur, dat zo sterk geworteld is in het westerse denken, werd in vraag gesteld. In navolging van het geloof van de Amerikaanse ecoloog Ian Baldwin dat "we moeten proberen te denken als planten", gingen ontwerpers, wetenschappers en ingenieurs zich verdiepen in de structuren en het gedrag van planten. Ze werden onze bondgenoten om oplossingen te ontwikkelen voor huidige en toekomstige milieu- en sociale problemen. 


Plant Fever wil de toekomst van het design te bekijken vanuit dit nieuwe plantaardige perspectief, waarbij we van een design waarin de mens centraal staat evolueren naar fyto-design waarin de plantenwereld centraal staat. Gaande van producten en modeartikelen tot materiaalonderzoek, open-source toestellen en opkomende technologieën, onderzoekt een selectie van ongeveer 50 tentoonstellingsstukken - die het werk van creatievelingen uit meer dan 20 landen vertegenwoordigen - begrippen als plantenblindheid, eco-feminisme, bosbouw, biomimicry en upcycling, maar ook postkolonialisme en culturele landschappen. 


Plant Fever is opgevat als een militante expositie, en is niet bang om een standpunt in te nemen, kritische vragen te stellen, om nieuwe radicale perspectieven te vragen, en het publiek te betrekken bij een positief, inspirerend en constructief gesprek. 


Parallel aan de fysieke ruimte van het museum zal ook het opzet van de tentoonstelling verder worden ontwikkeld via een begeleidend webplatform en een speciaal programma voor conferenties en workshops.

In the age of post-drought

Zondag 07 maart 2021 > Zondag 25 juli 2021

Centre d'innovation et de design au Grand-Hornu
Tentoonstellingen 2018
Benoît Deneufbourg
Tentoonstellingen 2019
Design on Air PLAETENS FONDS. VAN SCHADUW NAAR LICHT Nature Morte/Nature Vivante
Tentoonstellingen current
Serial Eater. food design stories
Tentoonstellingen binnenkort
Plant Fever In the age of post-drought
fr nl en
MAC'S Press Corner Partenaires Newsletter Facebook