Tentoonstellingen Le-Grand-Hornu Agenda Onderwijs/animatie collections Praktische-informatie abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Plant Fever

Towards a plant-conscious design Zondag 31 mei 2020 > Zondag 13 september 2020

CURATOR

Laura Drouet 

[Studio d-o-t-s]

SCENOGRAfie
Benoît Deneufbourg
GRAPHIC DESIGN
Matthieu Visentin
COöRDINATIe
Olivier Lacrouts
[Studio d-o-t-s]
DATa
Van 31 mei 2020 tot 13 september 2020
PLAats
Magasin aux Foins
OPENING
Zaterdag 30 mei 2020 om 18u
Share

Met een scala dat gaat van open source design en productontwerp tot opkomende technologieën, stelt Plant Fever voor om de huidige ‘plantenkoorts’ te overstijgen en de toekomst van design en de mens vanuit een plantaardig perspectief te bekijken. De tentoonstelling wil de huidige oplossingen en toekomstscenario's voor mogelijke interacties met de plantenwereld onderzoeken.


Op de helling gezet door recente ontdekkingen is ons begrip van planten geëvolueerd, wat heeft geleid tot meer plant-gerelateerde experimenten. Als echo van de suggestie van de Amerikaanse ecoloog Ian Baldwin dat "we moeten proberen te denken als planten", kijken ontwerpers, maar ook wetenschappers en ingenieurs, naar het gedrag van planten en leren "te denken" zoals zij, in de hoop dat zij ons helpen om te gaan met de huidige en toekomstige milieu- en sociale problemen.


Door aandacht te besteden aan het onderzoek van belangrijke hedendaagse denkers - als de Franse botanicus Francis Hallé en de Italiaanse onderzoeker Stefano Mancuso - wil Plant Fever teruggrijpen naar de beslissende rol die planten spelen bij het ontwerpen van een meer duurzame toekomst. Van zeewier en eik tot katoen en hennep: planten worden al eeuwenlang door de mens gebruikt om zich te voeden, te kleden en te huisvesten. 


Maar de opkomst van biologisch niet-afbreekbare materialen leidde tot belangrijke milieuproblemen en een steeds grotere vervreemding van de natuur. Om overconsumptie en afval tegen te gaan, kiezen steeds meer ontwerpers voor plantaardige bijproducten als materiaal. De groene wereld is intrinsiek aanwezig in de architectuur en het interieurontwerp, maar al decennia lang vooral met een esthetisch doel. De laatste jaren echter is de motivatie om planten in het huiselijke domein binnen te brengen meer geworden dan alleen maar een decoratieve trend. Een verlangen dat de tentoonstelling zal onderzoeken met objecten die mensen helpen om planten te begrijpen en die tegelijkertijd onze relatie met hen herdefiniëren.


Benoît Deneufbourg

Process Zondag 21 oktober 2018 > Zondag 03 februari

Centre d'innovation et de design au Grand-Hornu
Tentoonstellingen 2018
Benoît Deneufbourg
Tentoonstellingen 2019
Design on Air
Tentoonstellingen current
Nature Morte/Nature Vivante
Tentoonstellingen binnenkort
Serial Eater Plant Fever
fr nl en
MAC'S Press Corner Partenaires Newsletter Facebook