Cinéma

Op een mooie zomeravond stellen wij u een film onder de sterren voor met de vertoning van "West Beiroet", een Noorse, Belgische, Libanese en Franse film die in 1998 werd uitgebracht en geregisseerd door Ziad Doueiri. 

In de Libanese cinema van vandaag is de creatie bijzonder vruchtbaar: korte en langspeelfilms, documentaires, animatiefilms en zelfs experimentele films, alle invalshoeken en stijlen worden door de kunstenaars verkend. Een bijzonder teken is dat de schepping permanent beïnvloed wordt door het drama van de burgeroorlog. Voor deze onder de bommen en bezettingen geboren cinema hebben de zestien jaren van burgeroorlog (1975-1991) het collectieve geheugen getekend. 

Of ze nu een klassieke of vernieuwende aanpak volgen, de jonge talenten tonen allemaal de complexiteit van Libanon en zijn diversiteit, zowel in zijn culturele als sociale expressie. 

Sinds het begin van dit millennium worden in Beiroet twee festivals georganiseerd, het Libanese Filmfestival en het Internationale Filmfestival. 

De filmsessies worden ingeleid met een overzicht van de geschiedenis van de Libanese cinema 

Film Pitch: Twee moslim tieners, samen met een christelijk meisje, reizen door Beiroet tijdens de burgeroorlog. In april 1975 breekt de burgeroorlog uit. De hoofdstad van Libanon, Beiroet, is in tweeën gedeeld, Oost-Beiroet voor de christenen, en West-Beiroet voor de moslims. Tarek, een jonge moslim, wil een film maken met zijn Super 8 en zijn vriend Omar. Aan het begin van de oorlog, wordt de school gesloten. Zijn moeder wil de stad ontvluchten, maar zijn vader weigert. Tarek brengt zijn tijd door met May, een jong christelijk meisje. Per toeval belandt Tarek in het huis van de legendarische Oum Walid, die een huis met een clausule runt. 

Aanvang : 22.30 uur 
Publiek: volwassenen en jongvolwassenen 
Prijs: 10 € - 5 € voor studenten 
Reserveringen op 065/613.902 of reservations@grand-hornu.be vóór 16 juli