Plaetens fonds. Van schaduw naar licht

DE ONDERKANT VAN DE GRAND-HORNU
10.09.19 t/m 05.01.20

Beschrijving

Het Documentatiecentrum van le  Grand-Hornu presenteert met genoegen een tentoonstelling met de titel "Fonds Plaetens. De l'ombre à la lumière", een selectie van documenten, over het thema van Mijnschacht nummer 9 Sainte-Désirée en het  Machinebouwatelier waarvan het merendeel afkomstig is uit de Collectie Plaetens.

De afgelopen twee jaar hebben Roland Holbrechts en Jacques Vandormael, twee enthousiastelingen van de Grand-Hornu, onder leiding van Céline Ganty, hoofd van het Documentatiecentrum, talrijke documenten met betrekking tot de Site du Grand-Hornu gearchiveerd. Deze documenten zijn eind jaren zestig door Léon Plaetens verzameld. Een beetje geschiedenis... Léon Plaetens, een inwoner van de Borinage, een medewerker van de afdeling bevoorrading van de Union Minière en een amateurfilmer, werd verliefd op de Grand-Hornu tijdens de opnames van een van zijn films in 1968. Vanaf dan besteedde hij al zijn vrije tijd aan de geschiedenis van deze grandioze site en die van de stichter Henri De Gorge, en stelde hij onvermoeibaar notariële notulen, officiële archieven, registers van de burgerlijke stand, boekhoudkundige overzichten... op, en dit met een ongewone scherpzinnigheid. Daarmee is hij een van de meest eminente specialisten van de Grand-Hornu, unaniem erkend door zijn collega's van de Cercle d'Histoire et d'Archéologie in Saint-Ghislain en de regio en van de Cercle d'Histoire et de Folklore Henri Guillemin in Haine-Saint-Pierre.Bij het overlijden van de heer Léon Plaetens werd een deel van zijn collecties door zijn dochter nagelaten aan Grand-Hornu Images (nu het CID – Centrum voor Innovatie en Design). Deze belangrijke collectie bevat talrijke kopieën van plannen en archiefdocumenten uit de hele wereld, maar ook kostbare iconografische documenten (kaarten, plattegronden, foto's, ...) en tekstuele documenten (handelsregisters, brieven, inventarissen, ...).

Sommige plannen hebben een echt artistiek aspect waardoor ze kunstwerken zijn van de techniek van die tijd Het is dan ook een prachtige duik in het verleden dat het CID u aanbiedt om de Grand-Hornu te ervaren.

Colophon

Dates
10 september 2019 t/m 05 januari 2020
Place(s)
Team
  • Curator
    Roland Holbrechts et Jacques Vandormael
    assistés par Céline Ganty